Nenechme zhasnout zelenou (1. 9. 2023)

Dne 1. září proběhla konference Česko na křižovatce, za účasti premiéra České republiky Petra Fialy a předních tváří českého byznysu. Za Druhou ekonomickou transformaci na ní vystoupil Martin Vohánka, který se věnoval zejména českému vzdělávacímu systému, konkurenceschopnosti a udržitelnosti.

Posledního úředníka potká člověk v patnácti letech, když mu na úřadě založí elektronickou identitu. Od té chvíle už bude moci vše vyřídit na dálku. Sci-fi? Premiér Petr Fiala na konferenci Česko na křižovatce, která proběhla začátkem září prohlásil, že chce, aby se do roku 2030 takový scénář stal realitou. Na akci, jejímž partnerem byla také Druhá ekonomická transformace, zaznělo, že by Česko mělo opět získat sebevědomí.

„Náš problém je, že stále stojíme na křižovatce, rozhlížíme se a nedokážeme si vybrat směr. Jenže zelená svítí už dlouho a každou chvíli zhasne,“ varuje premiér Fiala s tím, že řešením je stát se opět křižovatkou Evropy – v inovacích, dopravě či kultuře. „Být křižovatkou je naše tradiční role, máme k ní ekonomické i intelektuální předpoklady. Ale jen ten, kdo si skutečně věří, dosáhne toho, co si předsevzal,“ dodal Fiala na konferenci.

Na akci vystoupili také ambasadoři Druhé ekonomické transformace. Tomáš Salomon, zastupující Českou bankovní asociaci, mluvil o nedostupnosti bydlení s tím, že jde o problém, který se zhoršuje od roku 2015. „Když se bavíme o vizi a budoucnosti Česka, počítejme s tím, že pokud lidé nebudou mít kde bydlet, nepůjde to. Zde by měly hrát klíčovou roli města a obce,“ popsal svůj postoj Salomon.

Jedním z probíraných témat byla konkurenceschopnost Česka a jeho potenciál přitáhnout ty nejlepší mozky. Stále totiž existují silné administrativní překážky, které brání firmám plynule získávat zahraniční experty z různých částí světa. „Chceme-li bohatší Česko potřebujeme přitáhnout talenty ze zahraničí. Studenty, podnikatele, experty. Stejně tak jako je normální, že se v zahraničí nakupují různé součástky a subdodávky do výrobků, které u nás nevyrábíme, v případě mozků potřebujeme totéž. Trvalo mi devět měsíců, než jsem svého zahraničního kolegu s britským pasem dostal fyzicky do Prahy. Problém je omezený počet povolení, který neodpovídá potenciálu české ekonomiky, tak i extrémně dlouhý a komplikovaný proces. Další oblastí, kde musíme začít dělat to, o čem zatím jen mluvíme, je podpora vzdělanosti a výzkumu jako jediné udržitelné cesty k prosperitě. Mluvím o opakovaných škrtech a pomalém progresu reforem vzdělávací soustavy. V případě vědy jde o zamrzlou spolupráci univerzit a výzkumných pracovišť s byznysem. Potřebujeme zásadní změnu v systému alokace prostředků, která bude motivovat k aplikaci výzkumu, a tak vzniku nových českých byznysových příběhů,“ říká Martin Vohánka, člen správní rady Druhé ekonomické transformace a zakladatel firmy Eurowag.

Vohánka na konferenci také zmínil tři principy, které tvoří pilíře Druhé ekonomické transformace: česká značka, otevřenost a udržitelnost. „Česko ztratilo hrozně moc času. Naše nejlepší univerzity se ve světových žebříčcích umisťují kolem třístého či čtyřstého místa. Aby výzkum vedl k růstu, musí být zacílený a soustředit se na konkrétní oblast,“ řekl Vohánka na konferenci Česko na křižovatce.