Martin Vohánka v podcastu reVize: Selháváme ve třech „K“, moderní svět vypadá jinak

Martin Vohánka, zakladatel společnosti Eurowag a jeden z lídrů iniciativy Druhá ekonomická transformace, byl dalším hostem v podcastové sérii Hospodářských novin s názvem reVize Česka.

V pořadu se věnoval především budoucnosti české ekonomiky, současnému náhledu státu na podnikatele i potřebě modernizace ekonomiky. Zmínil se rovněž o třech „K“, ve kterých Česko selhává – tedy koordinaci, komunikaci a kompetenci. „První K je koordinace, tedy spolupráce. Musíme už jednou provždy překonat takové to ‚byznys, vy si dělejte svoje, my na ministerstvu nebo na úřadě si budeme dělat svoje‘. Je to přece o dialogu. Druhé K je komunikace. Dneska lidé komunikují a přijímají informace velmi rozmanitě. Třetí K je kompetence. Mluvím o datech. Velká část populace byla formována v době, kdy jsme se rozhodovali na základě ideologie. Ideologie, která byla zcestná a tuto zemi ožebračila a ekologicky zruinovala. Moderní svět by měl vypadat jinak,“ popisuje zakladatel společnosti Eurowag a člen správní rady 2. ekonomické transformace.

Další pasáže rozhovoru se soustředily také na téma společenského diskurzu a problémů české společnosti. „Společenský diskurz se mění. Všude už čteme, že je třeba něco dělat. To nás povzbuzuje a bereme to jako otisk témat, které Druhá ekonomická transformace otevírá. Teď bude ale těžké přikročit k realizaci – a bude to dlouho trvat,“ říká v podcastu reVize Česka Martin Vohánka.

Celý díl je již nyní k dispozici na portálu Hospodářských novin.